Website og CMS som en service

12. marts 2014 15:43 af Jesper Hauge under CMS, Umbraco   0

Hvad ved du om udvikling og hosting af dit website? Hvor meget burde du vide? Umbraco er på trapperne med en ny model for Website og CMS hosting og udvikling, som kommer til at gøre det meget simplere at få et nyt website i luften. Kig ud på trapperne sammen med os.

Det er efterhånden blevet svært at forestille sig et website uden et CMS bagved, hvor sitets ejere kan logge ind, opdatere og tilføje indhold til websitet. De fleste CMS'er indeholder også funktioner så websitets udviklere kan opdatere den kode som styrer sitets layout og design - og den kode som bruges til at bygge menustrukturer, brødkrummer, teaserbokse og andre elementer som skal genereres automatisk ud fra det indhold redaktørerne opbygger.

Nogle CMS leverandører bruger mange kræfter på at tilføje andre funktioner til CMS'et såsom besøgsstatistik, håndtering af email-marketing kampagner, pdf-produktion, a/b testing, e-commerce håndtering og meget mere. Der findes et væld af funktioner som mange har brug for - men få af disse funktioner er funktioner alle website ejere har brug for.

Den eneste funktion som alle websites har brug for, og som meget få CMS leverandører tilbyder er opsætning og hosting af websitet på en server, så websitet bliver tilgængeligt på internettet. Det er her at Umbracos nye satsning kommer ind i billedet.

Med et website baseret på UaaS får du:

 • Driftssikker hosting i Microsofts sky-platform Azure
 • Nedbrudssikring. Hvis den server dit site kører fra går ned, kører sitet automatisk videre på en ny server.
 • Automatisk opdatering af den underliggende software
 • Mulighed for at dele udviklingen af sitet mellem flere udviklere - eller flere leverandører.
 • Adgang til at oprette nye websites på kort tid, og lukke dem ned igen, når der ikke længere er behov for dem

UaaS - Umbraco as a Service

UaaS er en såkaldt SaaS (Software as a Service) løsning. SaaS er et udtryk der dækker over muligheden for at få adgang til at bruge noget software uden at skulle bekymre sig om installation af programmer på ens computer. Velkendte eksempler på SaaS løsninger kunne være GMail, Exchange Online, Basecamp og e-conomic, som giver dig mulighed for at få løst dine email, projektstyrings og økonomystyrings behov uden at skulle købe specielle servere, installere software på disse servere og opsætte lokale installationer af mailprogrammer eller andet software. Man køber adgang til softwaren og bruger den gennem en browser - det eneste du som systemejer skal sørge for er at have en computer med internet adgang.

I daglig brug opfører et Umbraco drevet website sig langt hen ad vejen som et SaaS baseret system. Hvis du vil tilføje en ny side til dit website, logger du ind i Umbraco og bruger softwaren til at oprette en ny side, indtaster indholdet og publicerer siden.

Men når du starter et projekt som handler om at lave et nyt Umbaco website, er der en del spørgsmål du skal tage stilling til før du kan gøre dit nye website tilgængeligt på internettet:

 • Hvor skal sitet hostes henne?
 • Skal det være på et delt webhotel eller en dedikeret server?
 • Hvor meget plads får du brug for?
 • Hvor meget trafik forventer du at få på websitet?
 • Skal du have en kopi af websitet hvor du kan teste ændringer inden du publicerer?
 • Skal din tekniske leverandør forvente at du laver ændringer i websitets programmering gennem Umbraco og tage højde for det?
 • Skal Umbraco installationen opdateres når der kommer nyere versioner af Umbraco?
 • Skal du, din tekniske leverandør eller hostingpartneren stå for installation sikkerhedsopdateringer af serveren?

Afhængigt af dine svar på disse spørgsmål kan det tage mellem 1 og måske 8-10 timer at få lagt dit website ud på en server, og dermed på internettet. Det involverer en eller flere teknikere hos både udviklingspartneren og hostingpartneren, som skal koordinere ting som opsætning af serveren, opsætning af database server, flytning af databasen, flytning af websitets kode og filer, konfiguration af domænenavne i Umbraco og på webserveren, opsætning af backup, etablering af en procedure på senere opdateringer af websitets kode og etablering af procedurer for test og udrulning af nye funktioner.

UaaS løser alle disse problemer for dig og dine teknikere - det er nu muligt for både teknikere og ikke-teknikere at oprette og konfigure nye Umbraco sites.

Hvad får du som website ejer ud af et UaaS website

UaaS er en service bygget oven på Microsofts sky-platform Windows Azure. Det betyder at dit website bliver hostet i et af Microsofts topmoderne hostingcentre, hvor Microsoft står for installation drift af hardware og serversoftware.

Folkene i Umbraco HQ står for Umbraco installationen, Umbraco bliver altså opdateret til den seneste version uden at dine teknikere skal involveres.

Alle UaaS websites vil indeholde både et udviklingssite og et produktionssite, så der er altid et sted hvor du kan udvikle og teste nye funktioner uden at det berører det website dine brugere besøger. Nogle versioner af UaaS websites indeholder tillige et staging website. Med et staging website kan du skille udviklingen af nye features til websitet fra test af nyt indhold, så du har muliged for at oprette en ny side og få den godkendt inden den kommer på sitet uden samtidigt at flytte halvt færdige features fra udviklingsmiljøet til produktionsmiljøet.

Flytning af indhold og features fra udvikling til staging til produktion er en automatiseret proces som kan udføres af ikke teknisk kyndige personer gennem et web-interface.

Programmører og teknikere kan downloade en kopi af websitet til deres lokale maskine og udvikle nye features lokalt og derefter sende opdateringerne til test sitet, hvor du selv kan godkende det og sende det til produktionssitet gennem web-interfacet. UaaS bruger et velkendt og udbredt versionskontrol system til dette formål kaldet Git.

Alle ændringer der bliver lavet på sitet kan rulles tilbage til tidligere versioner gennem web interfacet. Du kan altså regne med nemt og hurtigt at kunne vende tilbage til en version af websitet der virker, hvis en opdatering går galt.

Hvis du har behov for ofte at oprette nye websites, som indeholder en række grundlæggende funktioner og måske et grundlæggende layout og design, kan du få mulighed for at oprette dine egne grundinstallationer. Du kan altså på mindre end 5 minutter få en kopi af et foruddefineret website, som du kan oprette indhold i.

Alt sammen funktioner som kan lette dit arbejde med websitet i hele dets levetid.

Få et indtryk af hvordan du bruger UaaS til at oprette et website i videoen herunder. Læg mærke til at vi allerede ca. 2½ minut inde i videoen faktisk har et website der er tilgængeligt på internettet hostet på UaaS. Derfra er det "bare" et spørgsmål om at få oprettet dokumenttyper, templates indhold osv.

Unable to display content. Adobe Flash is required.

Best Home Warranty
Best Home Warranty
15-01-2016 17:22:53 #

I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site Smile.

Tilføj kommentar

biuquote
Loading