Hvad bli'r det næste?

22. juli 2014 10:44 af Jesper Hauge under CMS, Mobil, Udvikling & platforme, Umbraco   0

De fleste af udviklerne hos Twins Solutions har netop været på Codegarden 14 - den årlige konference for Umbraco udviklere og redaktører.

På Codegarden i år var der mulighed for at deltage i 20 sessions, 3 masterclasses og 16 Open Space sessions. Der var et stort spænd i emnerne med mulighed for at lære om f.eks. projekstyring, trends i online handel, skalering af Umbraco sites, Umbracos API'er, mobiludvikling og Umbracos backoffice. Her er nogle af de trends vi tog med os hjem fra dette års Codegarden.

Forbedrede muligheder for redaktører

Den største forbedring i version 7 af Umbraco, er den nye udgave af brugergrænsefladen, hvor redaktørerne arbejder med sitets indhold. Version 7 er bygget på nogle af de seneste web-teknologier, som udover at give Umbraco et moderne udseende og muligheden for at betjene Umbraco fra en tablet, også gør det teknisk nemmere at udvide brugergrænsefladen med specialtilpassede datakontroller. En af de mest omtalte sessioner på Codegarden 14, var demonstrationen af nogle nye kontroller til Umbraco backend, som er udarbejdet af det spanske Umbraco bureau Lecoatí.

Lecoatís nye kontroller gør det muligt at arbejde med indholdet på en ny måde. Hvor vi tidligere ofte indrettede Umbracos backend sådan, at de forskellige elementer på siden hører til på forskellige faneblade i backend, kan vi nu i højere grad give redaktørerne en mere intuitiv oplevelse.

Faktisk gjorde de meget veludførte kontroller fra Lecoatí så stort indtryk på folkene bag Umbraco, at de har fået overtalt Lecoatí til at overlade kontrollerne til Umbraco. Det betyder, at de bliver en del af Umbracos kernefunktionalitet fra version 7.2 som er under udarbejdelse. Kontrollerne blev demonstreret i Niels Hartvigs keynote, som kan ses her (kontrollerne bliver demonstreret omkring 33 min og 30 sek inde i videoen), og i Lecoatís session, som kan ses her.

Vi tror, at man kommer til at se meget mere af denne slags kontroller i Umbraco i fremtiden. Om kort tid kan redaktørernes arbejde i Umbraco se helt anderledes ud end det gør lige nu.

Levering af indhold på mange kanaler

Flere sessioner på Codegarden beskæftigede sig med behovet for at levere indhold på mange kanaler - interessant var det, at de alle havde forskellige indgangsvinkler. Der var blandt andet en demonstration af, hvordan man kan bruge et Umbraco site til at levere indhold til mobilapplikationer på flere platforme, og en session om udviklingen i online handel, hvor man ser tendenser til, at man indsamler data om sine varer på mange forskellige specialiserede kanaler såsom B2B websites, B2C websites, mobilsites, in-store displays osv.

Aktualiteten af disse sessioner er et udtryk for den fragmentering af indholdskanaler, vi leverer indhold gennem i disse år. Hvor vi tidligere koncentrerede os om, at levere indhold til et website gennem vores CMS installation, kommer vi i fremtiden til at opbygge systemer, hvor vi producerer en række forskellige indholdsplatforme såsom websites, mobilsites, mobilapplikationer, Windows applikationer, OSX applikationer, RSS-feeds og meget andet. Tendensen kan blive, at man udvikler en række mindre og fokuserede indholdsplatforme, som deles om visse indholdsressourcer, fremfor en stor one-size-fits-all webplatform.

Hvis du vil vide mere om disse emner, kan du se sessionen om mobilapplikationen her, og sessionen om tendenser i online handel her.

Umbraco as a Service

Vi har tidligere her på bloggen skrevet om, hvorfor Umbraco as a Service er interessant for website ejere, og servicen, som stadig er i beta, dannede da også grundlag for flere sessioner på Codegarden. Umbraco as a Service er stadig en stor satsning fra Umbracos side - de forventer, at platformen kommer til at danne grundlag for indtjeningen til at drive Umbraco HQ i fremtiden, og er netop nu ved at hyre nye folk til at arbejde på løsningen. Disse skal arbejde fra Umbracos nye kontor i Odense.

Du kan se mere om Umbraco as a Service i Niels Hartvigs keynote, hvor du finder sessionen om Carlsbergs anvendelse af platformen til at bygge deres nye online tilstedeværelse, og sessionen om, hvorledes man styrer sin kode på Umbraco as a Service. De to sidstnævnte sessioner er ikke lagt online endnu, men hold øje med Umbracos video arkiv.

Et modent open source system

Umbraco er nu et open source baseret CMS med mere end 10 år på bagen - og 10 år er som man siger en evighed på internettet. Umbraco er gået fra at være et to mands projekt med begrænset udbredelse, til at være et modent open source CMS med ansatte i tre verdensdele, som er i stadig vækst - både med hensyn til antal kørende installationer (mere end 200.000 sites), mennesker som arbejder på at videreudvikle det (9 på vej mod 15 i 2014), og allervigtigst en stadig stigende skare af engagerede mennesker, som bruger Umbraco til at udarbejde et væld af systemer.

Gennem de seneste år er det lykkedes for Umbraco at modernisere store dele af den underliggende kode, så vi i dag kan arbejde med de nyeste backend teknologier, og de har ydermere udskiftet deres brugergrænseflade, så Umbraco i dag fremstår som et af de modne CMS'er med den mest moderne brugergrænseflade. Et CMS med en brugergrænseflade som virker godt i alle moderne browsere, på alle platforme.

Tilføj kommentar

biuquote
Loading